Zahradní solární sprcha pro jednotlivce i pro celou rodinu

Také už se těšíte na léto? Pokud tento text čtete v průběhu zimních měsíců, pravděpodobně si postesknete, jaké by to bylo procházet se venku jen nalehko oděni, v kraťasech a tričku, a osvěžit se v bazénu, na koupališti nebo alespoň na zahradě pod zahradní solární sprchou.

zahradní solární sprcha

Sprchování přináší organismu významné přínosy, nejde tu jen o hygienické záležitosti, ale zejména o tlak vody na povrch pokožky, což je v podstatě obdoba masáží. Výhodné je, jestliže máme možnost se osprchovat i tam, kde na to nejsou technické podmínky, resp. je problém ohřát vodu, aby nebyla ledová. Ohřev vody je totiž klíčový problém u každé sprchy a nemáte-li potřebný zdroj tepla, nebude možné to zrealizovat.

posezení na zahradě

U zahradních solárních sprch je situace diametrálně odlišná, můžete je mít položené prakticky kdekoli, kde je k dispozici zdroj vody, tedy např. v zahrádkářských koloniích, chatových osadách, na okrasných i užitkových zahradách nebo na venkovních sportovištích. Co je však zásadní, je volba vhodné velikosti zásobníku, v němž se voda ohřívá.

Deset je málo, padesát je moc – desetilitrová nádrž vám vystačí sotva na umytí rukou nebo opláchnutí chodidel, ale pro komplexní osprchování potřebujete nádrž o objemu alespoň dvaceti litrů. Optimum je mezi dvaceti a čtyřiceti litry a tu vám doporučí každý zkušený prodejce. U větších objemů se zas nedokáže voda prohřát tak rychle, takže pak sprchování ztrácí smysl.

Sprchu udržujte v čistotě – největším úskalím každé solární sprchy se zásobníkem je udržení potřebné čistoty nádrže, aby se v ní neusazovaly bakterie. V zásadě tyto výrobky nepotřebují žádnou údržbu, až na toto. Musíte zajistit potřebný průtok vody, a pokud sprchu nevyužíváte několik dnů, neměla by uvnitř voda stát bez pohybu. Některé bakterie mohou být i velmi nebezpečné, proto na toto nezapomínejte.